Moderátoři: Dejmal, Fénix, basa333
tifik píše: Co ovšem vadí a je hodně cítit, když kouřím rychleji a tabák nehoří jak má, to se potom nevyvětrá.
Kiwosz píše: Musím ale říct, že se mi při kouření dýmky strašně dobře pracuje. Jsem výrazně koncentrovanější efektivnější a nějak mě to víc baví.
https://www.scienceworld.cz/clovek/je-n ... -lek-6363/Nikotin zlepšuje pozornost a učení
Nikdo zatím neumí odpovědět na otázku, proč mají lidé i zvířata v mozku receptory pro nikotin. Laboratorní pokusy prokázaly, že na nikotin odpovídají zejména ty oblasti mozku, jejichž funkce je spojována s učením a pamětí. Nikotin zlepšoval pozornost a pracovní paměť laboratorních potkanů. Potkani vykazovali po podání nikotinu lepší výsledky ve vodním bludišti než zvířata bez nikotinu.
Také v lidském mozku byl nalezen vyšší počet vazebných míst pro nikotin v hipokampu –struktuře důležité pro paměť a učení. Psychické testy prokázaly, že nikotin může zvýšit pozornost a zlepšit proces ukládání informací i u lidí. Testy byly prováděny u skupin kuřáků a nekuřáků, kterým byl nikotin aplikován ve formě náplastí nebo podkožních injekcí. Nikotin prokazatelně zvyšoval pracovní paměť a pozornost, snižoval počet omylů, zkracoval reakční dobu, zvyšoval vizuální pozornost a dlouhodobé vizuální vnímání.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků