Profesionální práce.
Perfektní rustik, skvělé sladění barevnosti, spasování náústku etc., o tom už ani nehovořím. Tvar trefený přesně. Předřečníci vyjádřili výborně kvality tvé práce.
... a já ti teď řeknu něco, co když si přečteš, tak si možná řekneš: aby se v tom prase vyznalo, resp. tomu Žabákovi se nezavděčíš...
Ta fajfka je perfektně řemeslně odvedená, klidně by mohla být někde nabízena za pěknou sumu, ale ...

je trochu nudná.
Určitě se z ní bude dobře kouřit, asi bych z ní kouřil i poměrně často, ale prostě ... chybí ji k opravdovému mistrovství nějaká jiskra. Prostě něco navíc, to pověstné "granum salis". Nenadchne, abys ztratil dech, když ji vidíš.
To ti říkám zcela upřímně a bez nějakého zlého úmyslu, a už vůbec ne s cílem ti zkazit radost. Dostal ses prostě na level, kde jsou i světoznámí výrobci dýmek a řada jejich dýmek je srovantelná s touhle. Např. proslulý brémský fajfmistr Joura udělal spoustu nudných dýmek. S perfektním žilkováním, dokonale provedené, ale ... jako tak nějak tě nechají chladným. Ale je to Joura, tak to stojí majlant, navíc dnes už další nebudou.
Já vím, že jsem ti k minulé fajfce napsal, že je moc rozpustilá a přeplácaná. Ale v tom to právě vězí. Vkus je věc strašně jemná a balancuje vždy mezi "už moc" a "ještě málo". To, co z Joury a dalších udělalo ty světoznámé fajfkaře, je právě to jediné zrníčko soli, které rozhoduje u precizně vyrobené fajfky klasického tvaru. Nebavíme se o volné tvorbě, to je jiná disciplína a mne osobně nezajímá ... a ty také píšeš, že je ti blízká klasika. To znamená, že vlastně jako tvůrce interpretuješ dobře známé a zavedené standardy ... jako když režisér inscenuje Shakespeara. V dobré inscenaci se z toho nesmí ztratit ten Shakespeare, každý ho v tom musí poznat - ale přitom to musí být nějak nové, svěží, aktuální, uchopené po svém. Mnozí zoufalci to řeší tak, že obléknou např. postavy do ukrajinských uniforem a myslí si, že je to tak ohromně aktuální...
Přitom jsou inscenace ze šedesátých let, natočené v historických kostýmech, přímo v italských původních lokacích a nijak neseškrtaný text ... a ty šedesátky z toho jen tečou!

Ale to je to mistrovství!
Tvoje fajfka je perfektně odvedená řemeslná práce. To je hrozně moc. Mnozí se k tomu nikdy nedostanou, nebo jen občas. Ty už děláš každou takhle precizní. To je neuvěřitelné, když tu člověk sleduje ten vývoj od prvních kousků.

To ale znamená, že - aspoň občas - můžeš mít i na víc a proto to píšu.
K tomu se o tom musí vědět, hodně přemýšlet a stejně to není nikdy jisté. A samozřejmě musí mít člověk ten vrozený talent, vkus a cit v ruce i oku. Ale ten mistrovský talent je sice vrozený, ale musí se probudit. Sám od sebe se nikdo mistrem nestane (a já tedy rozhodně ne, aby bylo jasno

)